När är det läge att ta konsulthjälp?

Att ta in konsultstöd behöver inte vara så komplicerat som det känns på förhand. På Re:Con Finance arbetar vi med våra egenanställda ekonomer i konsultverksamheten. Det gör att vi kan försäkra att våra kunder får hjälp av en kompetens- och kvalitetssäkrad ekonom som snabbt kan anpassa sig till den givna ekonomifunktionen. Så när bör du ta in konsulthjälp?

    1. När en medarbetare säger upp sig, sjukskrivning eller föräldraledighet
    Att en medarbetare säger upp sig händer i princip alla bolag, vilket innebär att man inom kort kommer sakna kompetens och att man behöver starta en rekryteringsprocess. I detta fall rekommenderar vi att du tar in konsultstöd. Du kan då onboarda en konsult samtidigt som din medarbetare offboardas och du kan samtidigt i lugn och ro sköta en rekryteringsprocess parallellt för att fylla kompetensbehovet med en permanent lösning.
    En annan stor fördel är att när du väl hittat rätt i en rekrytering så finns det en person på plats som kan ta sig an och onboarda er nya kollega i lugn och ro. På detta sätt undervikter du allt för stora förändringar i er organisation och kan i stället fokusera på er kärnverksamhet.

    Vid sjukskrivningar och föräldraledighet ser vi ibland att företag väljer att fördela arbetsuppgifter på de övriga medarbetarna eftersom det är temporärt. Det kan dock bli en dyr alternativkostnad med medarbetare som väljer att lämna eller att ekonomifunktionen tappar fart och kvalitet.

    2. Under perioder då marknaden är osäker
    Sedan Covid-19 pandemin är det många företag som upplever en osäkerhet på marknaden. Trots en osäker marknad och i många fall rekryteringsstopp så är det många företag som saknat kompetens. I detta fall är konsultstöd en perfekt lösning för att undvika allt för stora kostnader, samt slippa ovissheten om att man inom en period behöver göra sig av med en medarbetare.

    3. Vid organisationsförändringar eller ERP-byte
    Att ta in konsulthjälp vid byte och implementering av nytt ERP ser vi som en bra lösning utifrån två synvinklar. Om man vid detta tillfälle tar hjälp av intern personal i systembyten så fattas det ofta kompetens i specialistrollerna då dessa sitter mitt uppe i ERP-bytet. För att inte överbelasta dessa medarbetare, ser vi det som en bra lösning att under systembytet ta in konsultstöd för att stötta upp i specialistroller.

    Det andra alternativet är att använda sig av en ekonomikonsult med erfarenhet av förändringsarbete eller systembyte och låta befintliga medarbetare fokusera på sina ansvarsområden. Det är ett utmärkt tillfälle att använda konsultstöd för att leda och driva igenom förändringen på ett effektivt sätt. Oavsett om behovet gäller en operativ ekonomikonsult eller en specialist som driver systembytet, så kan vi hjälpa till.

    4. När en helt ny roll skapas i organisationen
    När nya roller skapas, kan det på förhand vara svårt att veta exakt hur dessa roller skall utformas. I stället för att direkt gå ut och rekrytera dessa, så föreslår vi att man under en period tar in en konsult för uttänkt roll, testar på och sedan utvärderar och tar med sig de insikter man fått i en stundande rekrytering. På så sätt kan ditt företag spara både tid och pengar genom att slippa famla i mörkret samt spendera dyra pengar på eventuella felrekryteringar.


    Vi på Re:Con Finance har de mest fantastiska ekonomerna i Stockholmsområdet!

    Behöver din ekonomifunktion kompetensstöd? Kontakta Jacob Olbing: 073-3005822 eller mail: jacob.olbing@reconfinance.se 

    Lämna en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *